Taper du penger på din gamle varmtvannstank?

Trondheim VVS AS

Varmtvannsberederen er en av de største forbrukerne av elektrisitet i en normal bolig. Vi blir mer og mer glad i lange dusjer, store boblebad og generell velvære som inkluderer varmt vann. Og et eller annet sted i huset står det en varmtvannsbereder som gjør jobben sin dag ut og dag inn, uten at de fleste av oss tenker noe særlig på den. Om du spør har mange problemer med å fortelle deg hvilket merke bereder de har, eller til og med hvilken farge det er på varmtvannstanken deres. Og det er jo på en måte bra, berederen skal være en slags ‘hverdagshelt’ som jobber i det skjulte og skal ikke gi brukeren noen problemer, kun deilig, varmt vann hver gang man åpner kranen.

 

Som på de fleste andre områder går imidlertid også utviklingen på boligberedere stadig fremover. I nyere tid har varmtvannsberedere og boligvarmesentraler blitt omfattet av ErP-direktivet, et EU-tiltak som stiller krav til alle produkter som bruker energi (Energy related Products – ErP). Dette betyr at berederprodusentene har vært nødt til å forbedre sine produkter, og da spesielt med tanke på å få ned energiforbruket, for å oppfylle de stadig strengere kravene. EU har som mål å redusere energibruken i verden kraftig, og beredere påvirkes naturligvis også av dette. Dette betyr at også din bereder, som sikkert gir deg varmt vann når du ønsker det, kan ha et stort potensiale for forbedring. Nye isolasjonsmaterialer er for eksempel et område som har gjennomgått stor utvikling, og det kan godt hende at den gamle berederen din står og pøser ut varme til luften i en kald kjeller slik at strømforbruket er langt høyere enn nødvendig. Og som vi nevnte innledningsvis; berederen er en av de største forbrukerne av strøm i huset ditt, så her er det gode muligheter for innsparing.

 

Om berederen står i et bruksrom som bad eller vaskerom vil varmetapet fra tanken bidra litt til romoppvarmingen, noe som er helt OK i vinterhalvåret. Om sommeren har man imidlertid ikke behov for dette, så da kaster man også her fort bort noen kilowatt-timer unødvendig. En moderne bereder med oppdatert isolasjon vil kunne bidra til gode besparelser uansett hvor i huset den er plassert.

 

I tillegg er det mange andre ting å vurdere når berederen begynner å eldes. En aldrende bereder kan stå i fare for å utvikle lekkasje, med vedhengende risiko for dyre vannskader. Det er også komponenter i berederen som heller ikke lever evig. Norske boligberedere er kjent for høy kvalitet og lang levetid, OSO Hotwater opererer f.eks. med en gjennomsnittlig levetid på sine rustfrie tanker på ca. 26 år. Men berederkomponenter som elementer, termostater og ventiler lever ikke nødvendigvis like lenge, og kostnaden med utskiftning av en eller flere av disse kan fort nærme seg prisen på en ny bereder da denne type deler gjerne bør byttes av autorisert rørlegger. Det er også fryktelig kjedelig å plutselig stå uten varmt vann en dag, noe som grunnet Murphys lov om alle tings iboende djevelskap gjerne skjer midt i jula, påsken eller andre høytider hvor det er vanskelig å få fatt i kvalifisert hjelp uten at det koster både skjorta og halve buksa.

 

Vi i Trondheim VVS minnes fortsatt varmtvannstanken vi skiftet julaften i 2017. Elektriker var det imidlertid vanskeligere å få skaffet, men løsningen ble en skjøteledning frem til mellomjula.
Kunden ble forøvrig storfornøyd og rørleggeren ble premiert med en hjemmelaget eggelikør som kunden hadde laget selv. Alt i alt en julefortelling som endte godt, men som kunne ha vært unngått.

 

Mange rørleggerfirmaer opererer med fastpris på ny bereder inkludert utskiftning og bortkjøring av gammel bereder, så det kan være fornuftig å slå på tråden til din lokale rørlegger for en uforpliktende prat. Din bereder skal være påsatt et fabrikkskilt som forteller noe om type bereder, volum og produksjonsår, og dette er opplysninger som kan være gode å ha for hånden før du kontakter rørleggerfirmaet. Er det forøvrig ikke trykket på produksjonsår på varmtvannstanken er den trolig moden for utskifting.
Holder du til Trondheim, Melhus, Stjørdal, Klæbu eller skaun kan du sjekke fastpris på skifte av varmtvannstank her – Trykk her 

 

Trondheim VVS leverer varmtvannsberedere fra OSO Hotwater og ett rimeligere alternativ som er litt dårligere isolert hvis det kniper om pengene. OSO er Norges klart største berederprodusent og et kjent merkenavn. I forbindelse med innføringen av ErP-direktivet i 2017 lanserte OSO en oppdatert berederserie ved navn Saga, som er landets desidert mest solgte boligbereder. Denne benytter en avansert NANOPUR™ skumisolasjon med nanoteknologi, som er en stor forbedring fra tidligere tiders beredere isolert med glassvatt. Saga-serien har også isolerende deksler over ventilene som gjør at varmetapet reduseres ytterligere, og den har markedets laveste varmetap. Har man de 1500,-kronene ekstra slik at man kan velge en OSO varmtvannstank er dette lønnsomt i lengden og anbefalt av rørleggeren.

 

 

Det er beregnet at en slik bereder innsparer seg selv i løpet av levetiden i forhold til en tilsvarende bereder isolert med glassvatt – bare i redusert strømforbruk. Saga er også utstyrt med en egen anslutning der man kan koble til solvarme, noe som drastisk vil kunne redusere strømforbruket. Anslutningen kan evt. brukes til varmtvanns sirkulasjon (varmt vann med en gang du åpner kranen). Saga gir også 25% større vannmengde enn andre, og er produsert i høykvalitets rustfritt stål med lang levetid. Det oppdaterte INCOTEC™ varmeelementet er også 50% mer motstandsdyktig mot kalk. Oppgradering til en ny bereder vil altså i tillegg til strømbesparelsen kunne medføre ekstra trygghet i forhold til både vannlekkasje og komponentfeil for øvrig. Det er jo noe å tenke på dersom berederen din begynner å dra litt på årene.

 

Slå gjerne av en uforpliktende prat med oss i Trondheim VVS om berederen din -ring 40 47 40 40 , og la oss hjelpe deg med å vurdere om varmtvannsforsyningen din kan ha nytte av en lønnsom oppgradering. Det kan være mye å spare både av strøm, penger og frustrasjon – ingen liker å plutselig stå uten varmt vann, eller å oppleve en kostbar vannlekkasje. ‘Bedre føre var’ er et gammelt uttrykk, men det er fortsatt like aktuelt i dag.

Gå til toppen